DESPRE FISETIN!

Deși în România nu este aproape deloc cunoscut, Fisetinul, un supliment alimentar cu multiple beneficii terapeutice, este apreciat și considerat în mai multe țări, printre care SUA, Canada, Europa de vest, etc. cel mai eficient supliment seno-terapeutic. Fisetin de la ”NewLife ” este cel mai puternic supliment senolitic (seno-terapeutic) – care omoară celulele vechi și dăunătoare care se acumulează încet în corpul nostru odată cu trecerea anilor. Mai multe studii au arătat că ajută la extinderea longevității și la reducerea markerilor de senescență la om.

Fisetin este un flavonol vegetal din grupul flavonoid al polifenolilor antioxidanți naturali din care mai fac parte quercetin, kaempferolul și miricetina, însă efectele fisetinului sunt mult mai complete și puternice. Din datele istorice, știm că în vechime oamenii și popoarele foloseau frecvent plante și ierburi pentru tratarea bolilor. Prin ani de încercări, au reușit să afle care plante aveau puteri vindecătoare. Astfel au aflat că anumite plante aveau concentrații ridicate de anumiți compuși fenolici naturali, denumiți în mod obișnuit polifenoli. Cu toate acestea, medicina instituționalizată nu le acorda prea multă atenție.

Între timp știința a reușit să identifice, să extragă, să concentreze și să folosească aceste substanțe chimice pe bază de plante într-un mod care să-i facă mândri pe toți medicii din vechime care au contribuit la descoperirea și dezvoltarea acestor plante și substanțe.

Cele mai frecvente exemple ale acestor polifenoli includ resveratrolul, extractul de ceai verde, quercetinul, acidul cafeic, antocianinele cum ar fi cianidin-3-glucozida și curcumina. Dar un nou jucător este gata să intre și el a depășit deja performanțele curcuminei și a celorlați polifenoli. Acest nou jucător se numește Fisetin și are o lungă lista cu beneficii raportate și validate.

Prima înregistrare a fisetinului, ca extract, a fost un izolat din sumach venețian (Rhus cotinus L.) și datează din 1833. Caracteristicile chimice de bază ale compusului au fost furnizate câteva decenii mai târziu de către cercetătorul austriac Schmidt (1886), în timp ce structura sa a fost elucidată și, în cele din urmă, confirmată prin sinteză de S. Kostanecki, care în anii 1890 a început o investigație masivă a pigmenților plantelor galbene și a inventat noi nume de grup pentru subcategoriile lor, cunoscute în prezent ca „flavone”, „cromoni”, „calconi” etc. (Kostanecki și colab., 1904).

CUM FUNCȚIONEAZĂ FISETIN?

Ca majoritatea polifenolilor, fisetin este un antioxidant puternic care explică multe dintre efectele sale. În al doilea rând, blochează un comutator inflamator cunoscut sub numele de NF-kB. Blocarea acestui complex de proteine ​​poate împiedica apariția unor afecțiuni grave cum ar fi cancerul, alergiile și bolile autoimune. Fisetin afectează, de asemenea, mTOR, o kinază care acționează ca un fel de comutator celular. Un nivel ridicat de mTOR este asociat cu o varietate de boli. Fisetin poate fi folosit pentru a modula valorile mTOR în avantajul dumneavoastră.

Potrivit unui studiu realizat la Institutul Salk pentru studii în biologie din California, Fisetinul a dovedit că are calităţi uluitoare pentru sănătate. Fisetinul reduce complicaţiile privind afecţiuni ale creierului şi ale rinichilor în cazul bolnavilor de diabet și ajută în supravieţuirea celulelor cerebrale, dezvoltă memoria și evită declinul cognitiv. Un alt studiu realizat pe 30 de flavonoizi a constatat că quercetinul și fisetinul aveau capacitatea de a menține viabilitatea celulară în condițiile stresului de oxidare. Dintre cei doi, fisetinul a avut efectul mai mare de protecție în ceea ce privește celulele neurogliale din celulele nervoase din cultură. Fisetinul acționează în legătură cu îmbătrânirea creierului în mai multe moduri, inclusiv prin îmbunătățirea funcției neuronale și a supraviețuirii celulelor nervoase prin normalizarea homeostaziei datorită reducerii oxidării, activarea factorului neurotrofic și inhibarea reacțiilor inflamatorii.

Oamenii de știință care cercetează terapiile anti-îmbătrânire studiază fisetinul și beneficiile acestuia de ceva vreme. Ei plecau de la ipoteza că acesta va funcționa la fel de bine ca alți antioxidanți în scăderea inflamației și în funcționarea mai eficientă a celulelor. Cu toate acestea, câteva studii recente au descoperit că fisetinul este mult mai puternic decât se aștepta oricine având câteva moduri diferite de acțiune.

BENEFICII ALE FISETINULUI

Dintre multiplele beneficii ale Fisetinului, menționăm pe scurt:

  • Fisetinul reduce cantitatea de celule senescente, care sunt celule care cresc în timpul îmbătrânirii și deteriorează celulele înconjurătoare sănătoase, accelerând procesul de îmbătrânire. Fisetinul s-a dovedit mai bun decât quercetinul în uciderea celulelor senescente.
  • Fisetinul poate îmbunătăți cunoașterea și memoria.
  • Fisetinul prelungește durata de viață.
  • Fisetinul inhibă calea mTOR; mTOR accelerează îmbătrânirea.
  • Fisetinul, de asemenea, vă protejează de inflamațiile existente și viitoare. Inflamația scăzută înseamnă că celulele dumneavoastră pot funcționa la putere maximă și vă puteți recupera mai repede.
  • Fisetin are proprietăți promițătoare și în lupta împotriva cancerului. Împiedică răspândirea celulelor canceroase și le distruge. Fisetin pare deosebit de bun la distrugerea celulelor canceroase la sân.

Fisetin, ca toți polifenolii, este mai slab absorbit de corpul uman, însă dacă luați ulei de pește sau ulei de măsline (uleiuri naturale, de calitate, fără aditivi chimici) în combinație cu capsule de Fisetin, aceasta ajuta considerabil la creșterea gradului de absorbție în organismul dumneavoastră.